lördag 29 augusti 2015

Lisa 8 månader (i morgon)

Åh vad jag önskar att jag gjort som med de andra barnen och skrivit en sammanfattning varje vecka. Nu i efterhand är det så enkelt och roligt att gå tillbaka och jämföra dem med varandra.

Senaste månaden kan man väl i alla fall sammanfatta med orden "lite sömn" Två tänder som kom i princip samtidig och på det en förkylning betyder lite sömn för både bebis och mamma. Efter några oroliga veckor så stabiliserade det sig äntligen och plötsligt sov hon några hela nätter utan att äta flera dar i rad!

Hon äter ungefär var fjärde timme, innan dess verkar hon inte vara så hungrig (jag är ju inkörd på att mata barn var tredje timme efter att ha jobbat på Prematuren! Även jag själv äter var tredje timme men Lisa vill inte det) Under dagen blir det oftast en flaska BabySemp, en portion burkmat, en portion gröt med pure och på kvällen samt tidig morgon en flaska välling. Jag har börjat blanda i 8 månaders fullkornsvällingen med 6 månaders så magen vänjer sig.

Roliga saker som Lisa gör som man känner igen från de andra barnen är tex att hon tar ena handen i den andra, med raka armar, och så slår hon i bordet. Eller när hon blir till sig när hon sitter så spänner hon sig och sträcker ut armarna och liksom rullar frenetiskt med handlederna! Och när hon är hungrig så gör hon nått slags flin och låter Nehnehnehneh och tuggar med käkarna och plirar med ögonen.

Ligger aldrig still på skötbordet längre utan försöker alltid vrida sig åt sidan för att få tag på tandkrämen, tempen och andra roliga saker som hon har ovanför sitt huvud.

Hon "pratar" alltmer. Mamamamama, papapapapa, eh, edäh, blaö, dah osv. Hon ropar ofta till, ungefär som hon har hört att jag ropar på Elis och Vega tex när jag sitter och matar Lisa. Och man märker att hon kan "säga till på skarpen" om det tar för lång tid med maten, först börjar hon prata försiktigt och sedan river hon i på slutet.

Passar exakt i stl 74 just nu, har stl 4 på blöjorna. 19 aug vägde jag henne och hon vägde då på vår digitala våg hemma ca 8,4 kg (Elis vägde i samma ålder 8,6 kg och Vega 7,9 kg!)

Vid 7,5 månaders ålder så började hon vara mer rörlig och om man satte/la henne på golvet var hon inte kvar på samma ställe sedan när man kom tillbaka! Dock är tålamodet inte det bästa och hon blir otålig av att det inte går så snabbt som hon önskar. När hon rullar över på mage vill hon helst inte rulla tillbaka själv. När hon kryper så är det bara baklänges. Ligger hon ner så puttar hon iväg sig med benen i rasande fart tills hon slår i huvudet i närmaste sak eller vägg. I gåstolen förflyttar hon sig i sakta mak, drar i lite gardiner och sladdar och sånt. När hon sitter ner har hon börjat böja ena benet bakåt och luta sig fram på armarna och juckar lite fram och tillbaka.
 
Två tänder i nederkäken:
 

Hon "busar". Fånar sig lite extra ibland och verkar liksom skratta åt sig själv. Älskar titt-ut och är väldigt kittlig.

Hon sover lika gärna inomhus i sängen som i vagnen ute. Så länge hon får vara med så kan hon vara hur trött som helst men ändå nöjd.

Det mörka håret tenderar att bli ljusare nu, och en del hårstrån är flera centimeter långa men det mesta är fortfarande kort!

3 kommentarer: