lördag 5 december 2015

Fredriks saltlakritsfudge


5 dl grädde
7 dl socker
2 påsar Turkisk peppar
1 msk vaniljsocker
50 gr smör
Koka upp grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka till ca 120 grader (tar ca 25 minuter eller längre, ha medelsvag värme för att inte bränna!) Bäst är att göra kulprov för senaste gångerna när jag gjort har den blivit aningen för hård och spricker när man ska skära upp den!
Under tiden så mixa turkisk peppar i en mixer så det blir till ett fint pulver.

När smeten kokat till ca 120 grader, ta av från plattan och rör i turkisk peppar, vanilsjocker och smör, rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat (ibland sätter jag tillbaka den över den avslagna plattan så går det lättare att blanda, ta en kraftig träsked för smeten blir ganska tjock)

Häll upp i en form ca 20x20 cm klädd med bakplåtspapper. Ställ svalt och när den är kall är det bara att lyfta upp i papperet och skära lagom stora bitar. Förvara i kylskåpet eller i frysen!

1 kommentar: