fredag 2 december 2016

HLR på barn

Parallellt med den kursen jag gått nu har jag också gått en utbildning för att bli instruktör för Barn-HLR, det vill säga hjärt-lung räddning på barn från o år till puberteten. Vi blev erbjudna den via skolan men har gått den på fritiden.

Igår blev jag klar och examinerades av en huvudinstruktör under tiden som jag hade min första klass sjuksköterskestudenter som jag instruerade. Jätteroligt och jag trivdes som fisken i vattnet.

Men förutom att det är roligt för mig är det ju faktiskt livsviktigt! Jag tycker att alla föräldrar bör gå en kurs i HLR (på en del BVC finns det) samt alla som jobbar med eller i närheten av barn ska kunna barn-HLR! Dessutom måste kunskaperna uppdateras så minst en gång per år bör man gå igen för att hålla sina kunskaper vid liv.

Det absolut viktigaste att veta vad det gäller barn är att deras reserver tar slut så mycket fortare än hos vuxna så HLR ska ALLTID påbörjas innan man larmar (på vuxna larmar man först och startar därefter HLR) Är man flera så larmar givetvis en person medan en startar HLR.

Det andra mycket viktiga att veta är att om barnet inte har egen andning är att efter att man skapat fri luftväg ger man 5 INBLÅSNINGAR, och dessa fem inblåsningar kan vara det som väcker barnet till liv igen och hjärtkompressioner kanske kan undvikas, så är det något man ska hålla reda på så är det det.

Detta är en grov sammanfattning och är du intresserad så läs vidare!

Barns anatomi skiljer sig från vuxnas på flera sätt.
 - De har en liten munhåla med förhållandevis stor tunga som lätt faller ner och täpper till luftvägen om barnet är medvetslöst.
- De har luftvägar som är smala och mjuka och som lätt komprimeras om man böjer huvudet för långt bakåt (som på en vuxen) eller framåt. Man kan tänka att näsan på barnet ska vara i "sniffing position" dvs rakt uppåt.
 - Deras lever är inte skyddad av revbenen förrän någon gång efter 1 års ålder, vilket gör att den lätt kan skadas om man trycker på bröstkorgen för långt ner!
Ett barns huvud är också stort och tungt i förhållande till kroppen, och små barn (4-6 mån) andas bara med näsan, de öppnar inte själv munnen om de tex är täppt i näsan.

För att kontrollera medvetandet på ett tillsynes livlöst barn ropar du högt och skakar det i axlarna/nyper det, men såklart inte för kraftigt.

Om det inte reagerar eller andas skapa fri luftväg genom att ta din ena hand mot barnets panna och den andras pekfinger under barnets hårda del på hakan och lyft hakan uppåt. Sätt ditt öra tätt mot barnets ansikte för att SE om barnets bröstkorg rör sig, KÄNN om barnet andas mot din kind och HÖR om det andas. Om fortfarande inga andningsrörelser så gör ett haklyft, dvs sätt din tumme vid barnets tandrad och dra hakan uppåt för att skapa ett underbett, eftersom tungan är fäst i käken så följer den med upp om man lyfter hakan.

Börjar barnet andas så lägg det i stabilt sidoläge. Larma men lämna inte barnet utom sikte.

Om barnet inte andas ge 5 inblåsningar. Kolla efter livstecken. Livstecken kan vara att det sväljer, rör sig lite eller har en någorlunda bra färg. Inga livstecken då är barnet slappt, ful i färgen (grå, blek, blå osv) och även om det kan ha enstaka oregelbundna andetag räknas detta inte som livstecken utan du måste påbörja HLR!

OM barnet visar livstecken gör du 20 inblåsningar under 1 minut - larma - fortsätt med 20 inblåsningar.

OM du är osäker på om barnet visar livstecken PÅBÖRJA BRÖSTKOMPRESSIONER. Det är inte farligt att göra kompressioner på ett barn vars hjärta slår, den största RISKEN är att inte ge kompressioner till ett barn SOM BEHÖVER DET!

Bröstkompressioner på barn 0-1 år: Sjukvårdspersonal ger 15 tryck, "vanliga människor" ger 30 tryck, på bröstkorgens nedre del (akta bröstbensspetsen! Inte för långt ner) med två fingrar. Andra handen håller du kvar på barnets panna. Trycker ska vara 1/3 av barnets bröstkorg, dvs ganska djupt. Små barn har mjukt skelett och du kommer inte bryta av några revben.

På barn 1 år till puberteten använder du istället din handlov, din axel ska vara rakt ovanför din hand, med rak arm, så du kan använda din kroppstyngd när du komprimerar. Vb använder du båda dina händer som på en vuxen. Du ska göra knappt 2 kompressioner i sekunden.

Ge 2 inblåsningar, därefter 15 (30) tryck. Upprepa 3 gånger = 1 minut. Larma och fortsätt tills hjälp kommer. Om ni är två byts ni av varannan minut för att det ska bli effektivt, HLR är jobbigt!


LUFTVÄGSSTOPP
Om barnet satt i halsen men är vid medvetande, be det hosta! Det finns inget mer effektivt än att hosta själv!

Om barnet inte kan hosta effektivt, 0-1 år, vänd det med huvudet neråt längs din arm, ge 5 kraftfulla snärtar med din handlov mellan barnets skuldror, tänk att slå "framåt- neråt".
Vänd över barnet till din andra arm (kasta inte upp det så ev bit som lossnat far ner igen!) och gör 5 brösttryck OBS precis som med kompressioner för kom ihåg att det lilla barnets inre organ inte ligger skyddade och riskerar skadas, alltså kan man inte göra buktryck som på vuxna. Kontrollera om du ser föremålet i munnen, svep inte blint med ditt finger! Upprepa tre gånger innan du larmar.

Om barnet är medvetslöst, skapa fria luftvägar och se efter främmande föremål. Ge 5 inblåsningar och ger det ingen reaktion måste du genast gå vidare med kompressioner och inblåsningar, dvs starta HLR.

På barn 1 år till pubertet som har en ineffektiv hosta men är vid medvetande gör du fem ryggslag, luta barnet framåt över din arm med barnets huvud som lägsta punkt. Därefter 5 buktryck (Heimlich) som på vuxna, med din knytnäve och andra hand över mellan barnets navel och bröstbenet och ge en snabb inåt riktad kompression. Kontrollera om föremålet kommit upp. Upprepa tre gånger innan du larmar.
Om barnet är medvetslöst gör du som på det lilla barnet - öppna luftvägen - se efter främmande föremål- ge 5 inblåsningar - starta kompressioner och inblåsningar dvs starta HLR.

Barnet bör undersökas av läkare även om föremålet kommit upp eftersom det kan ha blivit bitar kvar som ändå kan ställa till det!

Som sagt, detta är en grov sammanfattning av ett omfattande material men jag tycker det är allas eget ansvar att lära sig detta så om du är förälder eller personal på dagis och skola - KRÄV att ni ska få gå på barn-HLR kurs med jämna mellanrum!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar